El sector sanitari espanyol, al capdavant en l’ús de noves tecnologies

El 80% de les empreses líders del sector sanitari aposten per la Intel·ligència Artificial

Close up of Doctor is showing medical analytics data, Medical technology concept

La Intel·ligència Artificial (IA) comença a ser una realitat en el sector sanitari: el 80% dels líders del sector aposten per la Intel·ligència Artificial. Aquestes dades, publicats en una enquesta de la consultoria Accenture, llancen que les expectatives que generen les noves tecnologies són altes, principalment en l’àmbit de la salut, per això ASHO va ser una de les empreses pioneres en el sector de la codificació clínica en llançar un programari basat en machine learning.

Aquest estudi determina que el 56% dels directius enquestats esperen que la Intel·ligència Artificial suposi una eina per a optimitzar les labors que realitza el personal dels centres sanitaris, així com una manera de millorar la ciberseguretat dels sistemes informàtics d’aquestes empreses. Així i tot, els enquestats atribueixen a la Intel·ligència Artificial la possibilitat de millorar l’assistència sanitària, la relació entre professionals i pacients, l’optimització de recursos i procediments, a més de la reducció de costos en diferents àrees.

Adecco, amb l’escola de negocis Insead i Google, presentava a Davos l’Índex de Competitivitat pel Talent Global (GTCI, per les seves sigles en anglès). És el setè any consecutiu en el qual la consultora mostra en el Fòrum Econòmic Mundial les dades recopilades de 132 països. Aquest estudi llançava la dada que Espanya es troba a mig camí en l’adopció de la Intel·ligència Artificial, ocupant el lloc 14 en densitat de robots però el 54 en inversió en tecnologia emergent. No obstant això, Espanya està en el novè lloc en el rànquing de penetració de la IA, per darrere de països com França, el Canadà, Suïssa, Alemanya, Israel, l’Índia, la Xina i els EUA, que és líder indiscutible en aquest rànquing.

“El sector sanitari és un dels sectors que més dades genera. Així com cada vegada és més necessària la Intel·ligència Artificial per a codificar, classificar i organitzar tota la informació que disposem i que generem cada minut, és i serà igual de necessària la intel·ligència humana per a analitzar i aprendre de totes aquestes dades que recaptemassegura Ruth Cuscó, directora gerent de ASHO, empresa de codificació clínica i assessoria hospitalària líder al nostre país.

Desenvolupament i aplicació de la Intel·ligència Artificial en el sector sanitari a Espanya

Donada la creixent aposta pel desenvolupament i incorporació d’aquestes tecnologies als sistemes informàtics, el ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va elaborar un mapa amb 235 entitats que desenvolupen IA de les quals 187 pertanyen al sector sanitari.

Concretament, les comunitats autònomes més avançades en la implantació d’aquestes tecnologies són, en ordre, Madrid, Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana i País Basc, en les quals, a més, l’administració pública està implicada en el desenvolupament d’Intel·ligència Artificial.
És molt important que l’administració pública i la iniciativa privada trobin punts en comú per a col·laborar en el desenvolupament de tecnologies segures, útils, eficients i que siguin un avanç per al total del sector,” assegura Carlos Sevillano, director comercial de ASHO, empresa que compta amb un 47% de la quota de mercat i 70 projectes oberts al llarg del país, amb un clar lideratge caracteritzat per la seva aposta per les tecnologies que ajuden el personal sanitari a optimitzar el treball que realitzen.

La tecnologia s’alia amb els professionals

ASHO ha mantingut el seu compromís amb la innovació i la tecnologia des de fa 25 anys, amb el seu primer programari comercial, ASHOINDEX, una eina informàtica web dirigida als professionals de la documentació clínica, que permet als documentalistes la fàcil codificació d’informes clínics. Així, mentre el documentalista subratlla el diagnòstic, el programari li proporciona els codis.
Els softwares precursors de ASHO han tingut una gran acceptació per part del sector i ja estan instal·lats en multitud d’hospitals de les principals capitals del país, la qual cosa ha convertit a l’empresa en un dels millors partners del país en sanitat.

Llançament de ASHOONE, una eina basada en machine learning

L’any passat, en línia amb els seus valors, va llançar ASHOONE. El sistema, igual que la ja existent WebApp ASHOINDEX, està basat en un “centre d’entrenament” que recopila anys de coneixement de mèdics documentalistes a partir de casos reals. En ella, es recullen més de cinc milions de termes clínics i permet analitzar el significat de les descripcions d’entrada realitzant cerques basades en els conceptes mèdics relacionats.
No obstant això, aquesta resulta una alternativa més versàtil i concreta, que permet tractar un episodi clínic en concret de manera específica, immediata i in situ. El que dóna una major flexibilitat en la gestió d’un hospital i en la implantació del mateix programari.

Els avantatges són múltiples. En primer lloc i sobretot, la seva fàcil integració en hospitals o centres assistencials. A l’ésser una aplicació web, per al seu funcionament, ASHOONE no necessita cap mena de dada. Si s’obre la plataforma sense passar cap dada l’usuari podrà codificar un episodi nou buit. Així mateix, el flux de la informació que proposa la plataforma és simple i no necessita formació prèvia: obté la informació dels episodis a codificar, permet que el documentalista treballi amb ells i envia o permetre l’accés a la informació produïda.

En segon lloc, el principal avantatge del servei és l’estalvi de temps en la codificació, en reduir els temps de treball dels professionals de manera substancial i permetre que es puguin codificar un major nombre d’episodis clínics en menor temps.

Amb ASHOONE s’automatitza una part del procés de codificació accelerant el procés posterior a la lectura íntegra de l’informe d’alta hospitalària, optimitzant el procés d’assignació del codi mitjançant l’eina i comprovar el resultat de la codificació, donant el segell de qualitat al resultat final” afirma Ruth Cuscó, directora gerent de la companyia.

About the author: press@asho.net