Catalonia.AI: així arrenca el pla estratègic per a convertir Catalunya en un hub per al desenvolupament d’intel·ligència artificial

Presentació de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya en el Palau de la Generalitat

El govern dotarà al pla estratègic per a desenvolupar Intel·ligència Artificial a Catalunya amb 10 milions d’euros en tres anys. ASHO, empresa de codificació clínica i assessoria hospitalària líder al nostre país, ha estat present en l’esdeveniment com una de les companyies que aposta per l’aplicació de la IA en el sector sanitari.

18 de febrero, 2020. – “Catalonia.AI” serà el nom que rebrà el pla estratègic impulsat per la Generalitat per a convertir a Catalunya en un hub tecnològic per al desenvolupament d’Intel·ligència Artificial (IA). L’estratègia, secundada pel govern de la Generalitat dotarà d’un fons de deu milions d’euros en un període de tres anys.

ASHO, empresa líder en codificació sanitària, ha assistit de manera oficial a la presentació de Catalonia.IA, presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, juntament amb altres empreses catalanes amb una forta inversió en IA.

“El sector sanitari és un dels sectors que més volum de dades genera. Així com cada vegada és més necessària la Intel·ligència Artificial per a codificar, classificar i organitzar tota la informació que disposem i que generem cada minut, és i serà igual de necessària la intel·ligència humana per a analitzar i aprendre de totes aquestes dades que recaptem” assegura Ruth Cuscó, directora gerent de ASHO, i aclareix que estan ‘molt contents’ de comptar amb el suport de les institucions públiques en la recerca i desenvolupament de IA.

Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals, ha estat l’encarregat de presentar en el Palau de la Generalitat, aquest projecte que, com ha destacat, “és una de les estratègies prioritàries” i, segons alguns estudis “es preveu que durant els pròxims deu anys aquesta tecnologia augmenti en un 14% el PIB mundial, a més de convertir-se en una font d’ocupació.”

Tal com han explicat en la presentació, d’aquests deu milions, 3,4 aniran enfocats a projectes d’innovació, 1 milió estarà destinat a potenciar el talent, l’emprenedoria i la captació, i la resta estaran repartits entre esdeveniments, laboratoris d’innovació i foment de l’ètica en el camp tecnològic.

El projecte es basa en sis eixos estratègics que es volen potenciar en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial: l’ecosistema, la recerca i la innovació, el talent, les infraestructures i les bases de dades, l’adopció de la tecnologia i l’ètica i la societat.

Puigneró ha concretat que “a Catalunya tenim un ecosistema embrionari d’aquesta tecnologia perquè ja hi ha 180 empreses que es dediquen a prestar serveis i 8.500 treballadors” i ha destacat que els sectors prioritaris per a aquesta estratègia són alguns com l’agroalimentari, el sector mèdic i salut, educació, administratiu, etc.

Intel·ligència Artificial en el sector sanitari a Espanya

Donada la creixent aposta pel desenvolupament i incorporació d’aquestes tecnologies als sistemes informàtics, el ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va elaborar un mapa amb 235 entitats que desenvolupen IA de les quals 187 pertanyen al sector sanitari.

Mapa de les entitats que investiguen en IA de l’àrea de salut.

Concretament, les comunitats autònomes més avançades en la implantació d’aquestes tecnologies són, en ordre, Madrid, Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana i País Basc. En aquestes comunitats l’administració pública està implicada en el desenvolupament d’Intel·ligència Artificial, però Catalunya és la primera a presentar un projecte específic per al desenvolupament d’aquesta tecnologia.

“És molt important que l’administració pública i la iniciativa privada trobin punts en comú per a col·laborar en el desenvolupament de tecnologies segures, útils, eficients i que siguin un avanç per al total del sector,” assegura Carlos Sevillano, director comercial de ASHO, empresa que compta amb un 47% de la quota de mercat i 70 projectes oberts al llarg del país, amb un clar lideratge caracteritzat per la seva aposta per les tecnologies que ajuden el personal sanitari a optimitzar el treball que realitzen.

ASHO ha assistit de manera oficial a la presentació de Catalonia.IA, presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, amb l’assistència de mitjans de comunicació acreditats i empreses de diferents sectors.

About the author: press@asho.net