Un nou model de residències: la tecnologia al servei de la gent gran

L’impacte de la COVID-19 en les residències de majors d’Espanya ha estat innegable. Segons dades de l’Institut de Majors i Serveis Socials (IMSERSO), s’han registrat des del mes de març de 2020 un total de 19.760 defuncions de majors, 125 en l’última setmana d’agost d’aquest 2021.

Durant la crisi del COVID-19, la tecnologia ha facilitat el seguiment i tractament de persones que l’han necessitat des de les seves pròpies cases o residències. Per tant, eines com la teleassistència i les consultes virtuals han suposat un avanç pel que fa al servei de la gent gran.

Precisament, el Govern i les comunitats autònomes estan treballant en un nou acord per a replantejar el model actual de les residències de majors. En aquest sentit, l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials ja va proposar que aquest nou model de residències inclogui una atenció personalitzada amb els avanços tecnològics i organitzatius que permetin prestar l’atenció que necessiti una persona en situació de dependència en la seva pròpia llar, sense necessitat d’institucionalitzar-lo en un centre.

D’altra banda, aquest nou model es caracteritza per fer dels centres per la gent gran cada vegada més una “llar” i menys un “centre hospitalari”. Amb això, es planteja que els usuaris siguin allotjats en habitacions individuals (almenys un 75% d’espais d’aquest tipus) i llocs comuns de, com a màxim, 15 persones.

En aquest sentit, Ruth Cuscó, directora gerent d’ASHO, considera que “és possible que les consultes virtuals i la telemedicina facilitin l’arribada d’aquest nou model de residències, perquè els usuaris se sentin més com a les seves cases i no en un lloc on tractar-se”.

ASHO ha estat notícia per aquest tema en:

NEWS 3 EDAD

INFOGERIATRIA

IM MEDICO HOSPITALARIO

About the author: asho