Serà possible predir els pics d’urgències sanitàries gràcies a la Intel·ligència Artificial?

En ple procés de digitalització i transformació tecnològica dels centres sanitaris espanyols, l’ús de la Intel·ligència Artificial apareix com la principal eina per a millorar la gestió d’urgències i fer d’aquest àmbit un espai més eficient.

Per a Ruth Cuscó, directora gerent d’ASHO, empresa líder nacional en la prestació de serveis de codificació d’altes hospitalàries, aquest procés de digitalització no és només un requisit indispensable per a millorar la qualitat dels serveis sanitaris a Espanya, sinó que la seva aplicació “permetrà evitar el col·lapse en àrees tan importants com els serveis d’urgències, de manera que l’atenció individualitzada a cadascun dels pacients per part del personal sanitari millorarà en el procés”.

El bon ús de la tecnologia facilitarà, per tant, que es pugui gestionar la saturació del sistema sanitari espanyol sense comprometre la qualitat assistencial. En aquest sentit, tal com recull l’estudi “Capacitat potencial d’un centre coordinador d’urgències i emergències per a predir ingressos hospitalaris i en unitats de vigilància intensiva per COVID-19”, una codificació adequada obre la porta a una predicció amb setmanes d’antelació els pics d’ocupació hospitalària en planta i en UCI per pacients ingressats per COVID-19.

En aquest sentit, un dels reptes de la tecnologia serà optimitzar la gestió del servei d’urgències, ser capaç de mesurar l’afluència de pacients i procurar diagnòstics i tractaments de manera més ràpida i eficaç”, afegeix l’experta, qui destaca la importància d’una correcta codificació de les trucades per símptomes als centres, la qual cosa permet predir fins amb dues setmanes d’antelació pics d’ocupació hospitalària per coronavirus.

ASHO ha estat noticia per aquest tema en:

 EL MUNDO FINANCIERO

DIARIO SIGLO XXI

About the author: Julio Tortosa